Θεσσαλονικη – news.saloniki.gr

Ειδήσεις, Έκδηλώσεις, Φεστιβάλ..

Θεσσαλονίκη: Έναρξη για το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

filmfestival-thessaloniki-2014-tiff55

Εικόνα: 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Άνοιξε σήμερα η αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Με την ταινία «Λευκός Θεός» του Ούγγρου σκηνοθέτη Κόρνελ Μούντρουτσο ξεκίνησε επίσημα σήμερα το βράδυ το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και εγκαινίασε τη σημαντικότερη κινηματογραφική εβδομάδα για την Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία πέντε χρόνια υπό τη διεύθυνση του Εϊπίδη το Φεστιβάλ έχει αλλάξει αρκετά. Μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως ο Τζον Μάλκοβιτς ή ο Γουίλεμ Νταφόε ανήκουν στο παρελθόν. Ο ίδιος ο διευθυντής υποστηρίζει ότι το φεστιβάλ απευθύνεται πλέον σε ένα διαφορετικό κοινό. Το κοινό αυτό είναι κυρίως νεότερο και ενδιαφέρεται περισσότερο για ανεξάρτητες και εναλλακτικές ταινίες.

filmfestival-thessaloniki-2014-tiff55-olympion

Κινηματογράφος Ολύμπιον Θεσσαλονίκη / Έναρξη Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2014

Σύμφωνα με αυτό διαμορφώνεται και το πρόγραμμα του ΦΚΘ. Πολλές ανεξάρτητες παραγωγές, συχνά με επίκαιρα πολιτικά ζητήματα, θα προβληθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η «πρώτη» ταινία του φεστιβάλ, «Λευκός Θεός», με πρωταγωνιστή έναν ημίαιμο σκύλο, ο οποίος συμβολίζει «την αλληλεγγύη προς όλους τους καταπιεσμένους και περιθωριοποιημένους»,  όπως περιγράφει ο σκηνοθέτης.

Οι καλεσμένοι της τελετής έναρξης ενθουσιάστηκαν με την ταινία και συνέχισαν τη βραδιά τους στο πάρτι έναρξης που πραγματοποιείται στην Αποθήκη Γ του λιμανιού.

Comments are closed.