Θεσσαλονικη – news.saloniki.gr

Ειδήσεις, Έκδηλώσεις, Φεστιβάλ..

Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Movie the White God

Φωτο: Ταινία έναρξης ΦΚΘ 2014 «White God» του Kornél Mundruczó

Λίγες μέρες μόνο απομένουν μέχρι την επίσημη έναρξη του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ξεκινάει για μία ακόμη φορά η μεγάλη γιορτή του σινεμά, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην συμπρωτεύουσα. Για δέκα ημέρες το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ταινίες του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο φεστιβάλ θα δώσουν το παρών γνωστά ονόματα από τον χώρο του κινηματογράφου, όπως η γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Hanna Schygulla. Η Μούσα του Rainer Werner Fassbinder, πρωταγωνίστησε σε πρωτοποριακές για την εποχή ταινίες, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας της.
Στους επίσημους καλεσμένους συγκαταλέγεται και ο Σέρβος κινηματογραφιστής Zelimir Zilnik, γνωστός για το ιδιαίτερο και τολμηρό έργο του. Ο Zilnik θα πραγματοποιήσει ένα από τα δύο φετινά masterclasses με τίτλο «Πραγματικότητα και θαύμα».
Το δεύτερο masterclass θα παραδώσει ο γνωστός σκηνοθέτης του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου Ramin Bahrani. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν συνολικά δέκα ταινίες του.

Αρκετές καινούργιες ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και η νέα ταινία του Fatih Akin “The Cut”. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης θα παρευρεθεί επίσης στο ΦΚΘ.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, που θα γίνει την Παρασκευή στο Ολύμπιον, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «Λευκός Θεός» του Ούγγρου σκηνοθέτη Kornél Mundruczó, παρουσία του ιδίου.

Comments are closed.