Θεσσαλονικη – news.saloniki.gr

Ειδήσεις, Έκδηλώσεις, Φεστιβάλ..

Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2012 / Τμήματα & Aφιερώματα

Box Offices 53. TIFF

Φωτο: Μαρία Μπράντ

Ένα φεστιβάλ είναι γιορτή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν σε μια χώρα. Καθρεφτίζει συμπεριφορές, επεξεργάζεται γεγονότα, απεικονίζει πραγματικότητες και κρίνει καταστάσεις.

Το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος το παρόν του με ένα σύνολο 150 ταινιών από 48 χώρες και με 4 αφιερώματα σε αγαπημένους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Τα φετινά τμήματα υπόσχονται ταινίες απ’ όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής δημιουργίας και χωρίζονται στα εξής τμήματα:

Διεθνές Διαγωνιστικό

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Αφιερώματα – Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ελληνικές Ταινίες 2012

POSITIF Screening

Ματιές στα Βαλκάνια

Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου

Νεανική οθόνη

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Τα αφιερώματα στους Ανοιχτούς Ορίζοντες καλωσορίζουν με χαρά τον Φινλανδό σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί και τον γνωστό Γερμανό κινηματογραφιστή Αντρέας Ντρέζεν.

Ξεχωριστό αφιέρωμα θα διεξαχθεί στον διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο (Αθήνα, 27 Απριλίου 1935 – 24 Ιανουαρίου 2012) με την προβολή τριών ταινιών – σταθμών, «Ο θίασος», «Ταξίδι στα Κύθηρα» και «Τοπίο στην ομίχλη», μια ημερίδα με στενούς φίλους και συνεργάτες του και μια συναυλία της Ελένης Καραίνδρου, με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη.

Επιπλέον, το TIFF παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας 2012 και εγκαινιάζει ταυτόχρονα τη νέα ενότητα της διοργάνωσης «Νυχτερινές εικόνες» με το spotlight στραμμένο στον Έλληνα δημιουργό Κώστα Ζάπα και στον ισραηλινό σκηνοθέτη Λιόρ Σαμρίζ.

Γεγονός της ημέρας: Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα άνω των 65 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο σε προβολές που ξεκινούν έως και τις 15:00 (με υπόδειξη της αντίστοιχης ιδιότητας και τη έκδοση μηδενικού εισιτηρίου).

Comments are closed.